Koronavirus i industrija etiketa - saznanja tvrtke Konica Minolta

| 9 lipnja 2020

Iako je stalno rastuća situacija COVID-19 predstavila nove i do sad neviđene izazove, etikete i naljepnice će i dalje igrati značajnu ulogu u cijelom globalnom lancu proizvodnje, nabave i uporabe.


Etikete su dio lanaca opskrbe osnovnim potrepštinama i pružaju ključni alat za prijenos informacija. Sve od svakodnevnih potrošačkih stavki kao što su hrana, piće i proizvodi za kućanstvo, kao i pružanje prijeko potrebnih zdravstvenih informacija. Veličina ili težina, sastojci, utvrđivanje podrijetla ili opće upute - naljepnica je od ključnog značaja.


Vlade diljem Europe poduzimaju mjere za ograničavanje ljudskog i ekonomskog utjecaja pandemije, a u mnogim su slučajevima objavile popise kritičnih zanimanja i sektora kojima je potrebno izuzeće ili ublažavanje zakona od kriznih mjera u kontekstu COVID-19. Sustav za praćenje pravila Međunarodnog monetarnog fonda donosi kratak pregled ključnih odgovora. Iako nije uvijek izričito navedeno, jasno je da su sektori etiketa i pakiranja bitan dio opskrbnog lanca dvaju najkritičnijih sektora: zdravstva i lanca opskrbe hranom.


Zadržavanje kretanja logističkih i opskrbnih lanaca za vrijeme pandemije predstavlja problem za sve proizvodne i šire tvrtke. Etikete su definitivno jedan sektor koji igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurne opskrbe hrane i lijekova i još mnogo toga što je od ključnog značaja za Europu.


Međutim, Mike Fairley, osnivač tvrtke The Label Academy i izdavač časopisa Labels and Labeling u članku o predloženim smjernicama tvrdi o koronavirusu, da je industrija etiketa uvelike previdjela svoju ključnu ulogu podržavanja i opskrbe za sve one potrebne proizvode i komponente etiketa u toliko različitih područja.  Bitnu uloga naljepnica, kao i materijala, tehnologija i ispisnih rješenja za njihovu proizvodnju treba u potpunosti prepoznati kao osnovnu robu i/ili dobavljača ako sudjeluju u dopremi, liječenju i podupiranju medicinskog osoblja i djelatnika zdravstvene zaštite koji rade na prvoj liniji obrane.


Partnerstva i dijeljenje kolektivnih saznanja unutar industrije etiketa o mjerama koje poduzimaju tvrtke da zaustave širenje koronavirusa i zaštite radnike je jako važna tema Federacije međunarodnih proizvođača samoljepljivih naljepnica - FINAT. Također ističe ulogu samoljepljivih naljepnica i pakiranja tzv. uskog formata kao bitne komponente kritične infrastrukture za prehrambeni i medicinski sektor.


Kako navodi FINAT u priopćenju Zajedničke najbolje prakse i iskustva u borbi protiv virusa COVID-19, neke članice poduzimaju dalekosežnije mjere od onih koje preporučuju ili provode lokalne samouprave i zavodi za javno zdravstvo.


Dobavljači i prerađivači naporno rade kako bi osigurali da opskrba kupaca njihovim proizvodima i uslugama ostane dosljedna i sigurna dok upravljaju globalnom situacijom s koronavirusom, COVID-19. Prijevoz je jednako važno pitanje.


Europska komisija usko surađuje s drugim međudržavnim organizacijama poput Europskog parlamenta i poslovnih organizacija u područjima kao što je upravljanje granicama, kako bi se promet nastavio odvijati u području Euroske Unije za vrijeme trenutne pandemije. Europska Komisija je pružila praktičnu smjernicu za osiguravanje kontinuiranog protoka robe kroz Europu putem zelenih traka, što uključuje pregled nacionalnih mjera koje poduzimaju pojedine zemlje.


Zainteresirane strane na svim komunikacijskim platformama također koriste ova neviđena vremena za pružanje saznanja o utjecaju koronavirusa u sektoru industrije etiketa. Primjer možete pronaći u Labels & Labeling gdje tvrtke pružaju nova saznanja o opskrbi svojih proizvoda i usluga kupcima zbog globalne pandemije koronavirusa. Jedan izvor za redovno ažurirane podataka o pandemiji je Financial Times kao i uvelike citirani podaci s Johns Hopkins University.


AIFEC (engl. Iberian Association of Continuous Label Manufacturers) navodi da će se sektor industrije etiketa jače i brže oporaviti od pandemije koronavirusa. Njegov predsjednik José Ramón Benitothis tvrdi da kriza može poslužiti za jačanje industrije etiketa kao osnovnih proizvoda jer one donose vrijednost robnim markama, pružaju informacije potrošačima i omogućavaju utvrđivanje podrijetla proizvoda.


Ovdje, u tvrtki Konica Minolta predstavili smo vlastite informacije za kontrolu utjecaja koronavirusa i stalno praćenje situacije. U ovim nemirnim vremenima ostajemo usredotočeni na dva prioriteta. Najprije želimo osigurati da naše kolege, kupci i njihove obitelji ostanu sigurni i zdravi. Drugo, nastavit ćemo pružati naše proizvode i usluge svojim kupcima.


Pružamo praktičnu podršku dok nastavljamo pomagati u oblikovanju ideja diljem svijeta, neprekidno s našim posvećenim pristupom klijentima u zajedničkom, partnerskom pristupu. Unatoč svim lošim vijestima na tržištu u vezi s coronavirusom, vidjeli smo neke pozitivne rezultate iz naše baze kupaca s više od 500 AccurioPress instalacija širom svijeta, od kojih je 200 sa sjedištem u Europi. Neki su kupci zabilježili porast potražnje u Europi - uključujući Italiju, Norvešku, Ukrajinu i Ujedinjeno Kraljevstvo - kao i širu okolicu.


Naše vlastito istraživanje pokazalo je da je u pogledu količine metara ispisanih na tiskarskim strojevima tvrtke Konica Minolta AccurioLabel diljem Europe, količina stranica skočila za 150 % u ožujku 2020. godine, na vrhuncu zabrane kretanja, u odnosu na prethodni mjesec.


Nagli porast, u određenoj mjeri, nesumnjivo se mogao pripisati potrošačima koji su se nagomilali proizvodima, uzrokujući porast potražnje. Međutim, digitalna tehnologija je jedina tehnologija koja omogućuje isporuku u kratkom roku, uz brzo vrijeme za potpuni završetak posla i narudžbe - pri čemu kupci prijavljuju porast digitalne proizvodnje. S obzirom na to da mnoge tvrtke smanjuju svoju radnu snagu za vrijeme zabrane kretanja, tiskarski strojevi AccurioLabel bili su strojevi primarnog izbora zahvaljujući svojoj jednostavnosti uporabe.


Jedan od naših kupaca koji je rano prihvatio našu tehnologiju tonera je Soabar u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji posjeduje dva tiskarska stroja AcurioLabel, je utrostručio digitalnu proizvodnju na ovim strojevima od početka ove godine. Posao je koncentrirao na proizvodnju pretežno u farmaceutskom, higijenskom i prehrambenom sektoru od početka pandemije COVID-19. Više pojedinosti o tvrtki i nihovom poslovanju, potražite na web stranici.


Prednosti digitalne proizvodnje dobro su dokumentirane i donijele su velike promjene u industriji etiketa. Kraći rok, proizvodnja „točno na vrijeme“ i prilagodba u kojima tiskarski strojevi etiketa trebaju najveću kvalitetu i iznimno brzo vrijeme za potpuno dovršenje posla postat će sve važniji faktor u nadolazećim godinama.

 

Naša posvećenost pružanju najbolje moguće usluge svim našim klijentima, i unatoč nepovoljnim okolnostima, nikada neće prestati, uz zdravlje i sigurnost kao naš prioritet broj jedan.


Za više informacija o industriji tiska etiketa, Konica Minolta rješenju, saznajte na linku, kontaktirajte nas putem obrasca ili svog prodajnog predstavnika: https://www.konicaminolta.hr/hr-hr/uredaji/tisak-etiketa/accuriolabel-230


Rethink Label Printing with AccurioLabel 230

Prednosti digitalnog ispisa etiketa su jasne: brzi zaokret, bez izrade ploča, visoka profitabilnost, operacija bez vještina, samo su neke od prednosti AccurioLabel 230 uređaja.

Kontaktirajte nas za više informacija!