RAD NA DALJINU - NEIZOSTAVNI DIO "NOVOG" RADNOG MJESTA

| 28 ožujka 2023

Iskustvo rada na daljinu tijekom pandemije omogućilo je mnogim poslodavcima i zaposlenicima da shvate prednosti i izazove takvog načina rada. Sada, dok organizacije razmišljaju o budućnosti u kojoj bi rad na daljinu mogao biti jednako uobičajen kao dolazak u ured, koje korake poduzeća trebaju poduzeti da bi optimizirali strategije rada na daljinu za zaposlenike, menadžere i samo poslovanje?


Prednosti za poslovanje koje donosi rad na daljinu

 

Poslodavci koji su spremni omogućiti rad na daljinu prepoznaju prednosti koje on može ponuditi, uključujući:
 

Financijske koristi - zaposlenici koji rade na daljinu više ne trebaju stalni uredski prostor, možete uštedjeti na troškovima nekretnina radnog mjesta i drugoj infrastrukturi.

Mogućnost širenja mreže zapošljavanja - poslodavci s politikom rada na daljinu nisu ograničeni svojom lokacijom prilikom traženja zaposlenika za popunjavanje slobodnih radnih mjesta. Ako novi zaposlenik može prihvatiti posao bez preseljenja, rad na daljinu postaje regrutacijsko čudo.
 
Pojednostavljeno zapošljavanje vanjskih suradnika - tvrtka koja je osposobljena za rad na daljinu može lakše surađivati s vanjskim suradnicima. Tako poslodavac može dopuniti in-house timove s određenim vještinama po potrebi, bez zapošljavanja novih ljudi na stalni radni odnos
 

Neka rad na daljinu bude uspješan za sve


Rad je bio i jest mjesto gdje mnogi žive, napreduju. Naravno, ljudima koji rade na daljinu potreban je virtualni digitalni radni prostor s tehnologijom koja olakšava komunikaciju, suradnju i pristup informacijama jednako kao kad su u uredu. Tehnologija koja podržava rad na daljinu može učiniti isto i za osobe koje rade na poslovima neovisnim o lokaciji, poput zaposlenih u sektoru: građevine, socijalne skrbi, prijevoza i logistike; kao i onih zaposlenih u maloprodajnim trgovinama, skladištima i tvornicama.

Evo četiri razmatranja koja će vam pomoći da rad na daljinu postane uspješni element vaše buduće radne strategije za vaše ljude i vaš posao:
 

1.) Podrška upravljanju i mentorstvo


Kada članovi tima rade na daljinu,njihove nadređene osobe moraju imati odgovarajuće alate i obuku kako bi mogli procijeniti radno opterećenje, performanse i definirati planove profesionalnog razvoja.

Dio uloge upravljanja postat će i pomoć zaposlenicima kojii rade na daljinu da izgrade i održavaju veze s kolegama i samom tvrtkom. Redoviti video razgovori i virtualni sastanci s cijelim timom na daljinu igrat će važnu ulogu. Ako je moguće, odgovorne osobe bi trebale razmotriti mogućnost da povremeno fizički okupe sve članove tima, naprimjer, za povremene sastanke tima na fizičkom radnom mjestu.
 

2.) Omogućite socijalni aspekt posla

 
Zaposlenici koji stalno rade na daljinu mogu propustiti socijalnu stranu rada u uredu koju mnogi od nas cijene. Rad na daljinu na puno radno vrijeme predstavlja i manje prilika za nove ili mlađe članove tima da neformalno uče radeći uz svoje kolege i starije kolege.

Da bi se ojačala socijalna strana posla, nadređene osobe trebaju poticati zaposlenike koji rade na daljinu da komuniciraju i razgovaraju online s kolegama, te obavljaju redovite provjere sa svojim kolegama, umjesto da se ograničavaju na komunikaciju specifičnu za posao. Redoviti virtualni timski sastanci s društvenim, a ne radno povezanim ciljem, mogu pomoći.
 

3.) Odabir adekvatne opreme

 
Osiguravanje da zaposlenici imaju pravu opremu za produktivnost gdje god radili mora biti prioritet. Osim prijenosnog računala, pametnog telefona, tableta ili drugog uređaja koji im treba, također će im trebati odgovarajući mobilni podatkovni paketi ili širokopojasne usluge kod kuće.

Osim svakodnevnog softvera za produktivnost u uredu, zaposlenici također trebaju imati usluge za chat i video konferencije kako bi komunicirali jedni s drugima te alate za suradnju prilikom rada na daljinu. Uvođenjem cloud usluga poput Microsoft 365 može pojednostaviti pristup različitim alatima s bilo kojeg uređaja i lokacije.. Kako bi zaštitili podatke i infrastrukturu organizacije od sigurnosnih prijetnji, također će biti potrebno implementirati odgovarajuće sigurnosne usluge, te educirati zaposlenike na daljinu o procesima najbolje prakse.
 

4.)  Omogućite pristup informacijama

 
Kada zaposlenici ne mogu pronaći potrebne informacije, to može negativno utjecati na njihovu produktivnost. Potraga za datotekom može oduzeti vrijeme, otežati zadatak ili proces, ili dovesti do nepotrebne dupliciranosti informacija. Ubrzanje procesa digitalizacije, na primjer skeniranjem dokumenata ili korištenjem jednostavnih alata za upravljanje sadržajem tvrtke (ECM, Enterprise content management), može pomoći u rješavanju problema pristupa informacijama na daljinu. Istovremeno, digitalizacija može pomoći u poboljšanju sigurnosti informacija pružajući više kontrole nad time tko može pristupiti čemu.

Unapređenje vaše strategije rada na daljinu

 
S obzirom na pandemiju, mnoge organizacije su otkrile prednosti i nedostatke rada na daljinu. Shvatile su da je potrebno prilagoditi se tehnološki, organizacijski i menadžerski kako bi se osiguralo da timovi surađuju i da bi se pojedinci mogli razvijati profesionalno i pravedno ocijeniti svoju učinkovitost. Mnoge organizacije planiraju fleksibilan pristup radnim stilovima koji uključuje rad na daljinu i rad u uredu. Kako bi taj pristup uspio, ključno je osigurati svima pristup alatima, tehnologiji i podršci koja im je potrebna, kao i stvoriti korporativnu kulturu koja će pomoći zaposlenicima da se osjećaju povezanim sa svojim kolegama i samom tvrtkom.
  

Digitalizirajte svoje poslovanje - iskoristite maksimalno svoje podatke koristeći DMS sustav!

Je li vam teško pronaći prave informacije u pravo vrijeme? Postoji li previše alata za odabir kada trebate pronaći dokument? Ponekad se osjećate kao da gubite kontrolu nad svojim podacima? Niste sami. Količina podataka dramatično je porasla u proteklih nekoliko godina, a stopa rasta nastavlja se ubrzavati: analitičari predviđaju petostruki porast količine podataka u razdoblju od sedam godina do 2025. godine. Zato je iznimno bitno da svaka tvrtka počne razmišljati o uvođenju sve naprednijih i kvalitetnijih alata za upravljanje dokumentima i podacima, poznatijih pod nazivom DMS.

SAZNAJ VIŠE

KONTAKTIRAJTE NAS ZA VIŠE INFORMACIJA

O tvrtki Konica Minolta Hrvatska

 

Put Konica Minolte započeo je prije 150 godina, s vizijom da inovacije pokreću svijet. S vizijom da inovacijama stvaramo bolje društvo i bolji svijet. Ista svrha koja nas je pokretala tada, pokreće nas i sada.

 

Konica Minolta Hrvatska, sa sjedištem u Zagrebu, dio je Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH sa sjedištem u Langenhagen, Njemačka – podružnica u potpunom vlasništvu Konica Minolta Inc., Tokio, Japan. Konica Minolta svojim klijentima omogućuje pobjednike digitalne ere: sa svojom jedinstvenom stručnošću u mogućnostima obrade podataka. Kao pružatelj rješenja za digitalno radno mjesto, Konica Minolta pomaže svojim klijentima da identificiraju i otključaju mogućnosti digitalizacije i dosegnu sljedeću razinu u digitalnoj zrelosti svoje organizacije preispitivanjem radnog mjesta. Kao podrška 'Inteligentnom povezanom radnom mjestu', Konica Minolta nudi usluge cloud rješenja, IT rješenja, usluge upravljanog ispisa i video rješenja za rad na daljinu, suradnju, upravljanje tijekovima rada te automatizaciju i sigurnost. Uspjeh tvrtke u pokretanju transformacije također potvrđuje IDC, budući da je 'IDC MarketScape: Worldwide Print Transformation 2020 Vendor Assessment' naveo da je Konica Minolta 'globalno prepoznata kao lider u transformaciji ispisa'. Konica Minolta je Microsoft Global Managed Partner od 2021.

 

Kao pouzdan partner na polju profesionalnog tiska, Konica Minolta nudi poslovno savjetovanje, vrhunsku tehnologiju i softver te se etablirala kao vodeći proizvođač i lider na tržištu profesionalnog tiska već više od deset godina (InfoSource). Za svoja rješenja koja kombiniraju ‘pametnu uslugu s pametnom tehnologijom’, Konica Minolta primila je prestižnu nagradu "Buyers Lab PaceSetter Award for Serviceability and Support 2020/2021" od strane tvrtke Keypoint Intelligence.

 

Za sve veći broj organizacija, uspjeh je danas više od uske definicije financijskog prosperiteta – on također uključuje zaštitu okoliša i pozitivan utjecaj na njihovu radnu snagu, kao i na društva u koja su ugrađeni. Svojom predanošću u postizanju ciljeva održivog razvoja (SDGs), Konica Minolta se obvezala da će dosljedno slijediti svoje ciljeve održivosti i društvene odgovornosti.

 

Tvrtka je opetovano prepoznata zbog svoje bogate povijesti društvenog doprinosa, kao i zbog rada na postizanju SDG-a kroz svoje poslovanje i lanac opskrbe. Konica Minolta uvrštena je među “100 globalno najodrživijih korporacija u svijetu 2022.” i dobila je najvišu razinu u EcoVadis ocjenama održivosti.

 

Tvrtka Konica Minolta Hrvatska, zastupljena je kroz matičnu jedinicu u Zagrebu, poslovnim jedinicama u Osijeku, Splitu i Rijeci te širokom partnerskom mrežom.

 

Za dodatne informacije, zapratite nas na LinkedIn, Facebook i YouTube kanalima @KonicaMinoltaHrvatska.

 

Nazivi proizvoda i imena mogu biti zaštitni znakovi ili registrirani zaštitni znakovi njihovih vlasnika.