Optičko prepoznavanje znakova (OCR) putem softweara


Ako ste ikada proveli sate pregledavajući hrpu dokumenata u potrazi za sadržajem, riječima ili drugim informacijama, OCR može biti vaš novi najbolji prijatelj. Mogućnost korištenja PDF čitača ili drugog alata za upravljanje dokumentima može vam uštedjeti puno vremena. U nastavku pročitajte kako vam OCR tehnoogija može pomoći da poboljšate učinkovitost i pojednostavite svoje poslovanje!Što je zapravo, optičko prepoznavanje znakova (OCR)?


OCR je tehnologija čitanja znakova iz slike, omogućava da se obradom bilo kojeg tipa dokumenta prepoznaju znakovi i tako prepoznati izvezu u drugi sustav. Ukratko, OCR softverom skraćujemo vrijeme obrade dokumenata, odnosno njegovo pretipkavanje. Ovom tehnologijom je moguće prepoznati više različitih tipova podataka kao i više određenih zona od interesa na istom dokumentu.

OCR tehnologijom možemo obradu vršiti i na različitim klasama dokumenata, kao najčešći primjer možemo izdvojiti obradu faktura gdje se postiže visoka preciznost čitanja i prepoznavanja znakova te povećava efikasnost zaposlenika pri obradi dokumenata za 90%. Još možemo izdvojiti i pozitivna iskustva pri obradi narudžbenica kao tip dokumenta koji naročito puno vremena oduzima u obradi pošto zahtjeva često i unos svih linija sadržaja narudžbenice te količine pa su tako poznati slučajevi gubitka do 20 minuta vremena po narudžbenici, dok korištenjem OCR tehnologije vrijeme potrebno za obradu narudžbenice je oko 60 sekundi.  

OCR tehnologija prepoznaje više tipova podataka poput:

Rukopisa

Strojnog teksta

Barkodova

Znakova

Mogućnosti OCR tehnologije

Sposobnost izdvajanja strojno ispisanog teksta iz digitalne slike je samo jedan od aspekta rješenja za prepoznavanje podataka. OCR tehnologija  ima mogućnost prepoznati razlićite tipove podataka iz dokumenta, poput:
 

 • Irregular Character Recognition (ICR), npr. vlastoručni rukopis,
 • Optical Mark Recognition (OMR), npr. kvadratići za potvrdu,
 • Optical Barcode Recognition (OBR), npr. barkodovi, 
 • Optical Character Recognition (OCR), npr. broj narudžbe. 

KAKO OCR TEHNOLOGIJA POMAŽE FINANCIJSKOM SEKTORU? 


U financijskom sektoru OCR tehnologija (Optical Character Recognition) je vrlo primjenjiva pri obradi osobnih dokumenata i dokumentacije građana (ili poslovnih subjekata), a neki od tih procesa su:     

 
 • obrada kreditnih zahtjeva
 • čitanje javnobilježničke dokumentacije  
 • obradi bjanko mjenica, mjeničnih očitovanja, bjanko zadužnica, običnih zadužnica
 • čitanje polica osiguranja
 • obrada ulaznih faktura
 • obrada rukom ispisanih naloga za plaćanje (Virman).         
               
Kod svih navedenih procesa u financijskom sektoru vidljivo je značajno ubrzanje obrade ulaznih dokumenata (skeniranih ili PDF elektronski generiranih).
 

Robusna rješenja

OCR rješenje prepoznaje i obrađuje više tipova podataka i više formata. OCR rješenja se mogu primjeniti pri prepoznavanju znakova s elektroničkih i papirnatih dokumenata. Koristeći OCR rješenje tvrtke drastično smanjuju potrebu za ručnom identifikacijom i unosom podataka u druge sustave čime se štedi vrijeme i novac.

 

Upotrebom OCR sustava unutar rješenja za prikupljanje podataka:

- Smanjite troškove,
- ubrzajte procese obrade dokumenata,
- automatizirajte usmjeravanje dokumenata i obradu sadržaja,
- centralizirajte i osigurajte podatke (bez požara, provala ili izgubljenih dokumenata u stražnjim trezorima),
- poboljšajte uslugu, osiguravajući da zaposlenici imaju najažurnije i točne informacije kada im trebaju,

 


PRINCIP RADA


Kao što je već rečeno, OCR sustavom čitamo znakove iz slike. Cilj usluge je procijeniti sadržaj fizičkog dokumenta i transformirati dijelove u skriptu koja se zatim može koristiti za obradu podataka.
 

Razmotrimo princip rada na sljedećim primjerima:

Primjeri pročitanih naloga prikazuju OCR rezultate bez verifikacije istih, kako bi prikazali očekivane rezultate OCR obrade. Detekcija polja je automatska pa minimalne promjene na obrascu ne utječu na rezultate čitanja.
 

Obrada platnih naloga

Verifikacija rukom ispisanih dokumenata

Sami unos u sustav funkcionira po principu skeniranje dokumenta, te verifikacije polja. Verifikacija se može provesti na način kako je to prikazano na slici, prikazano za platnim nalozima, da se verificira putem input forme sa desne strane, dok operater prati stvarni izgled na lijevoj strani (sken uplatnice).

 

Preciznost čitanja od 95%

Kod strojnog čitanja platnih naloga postignuta je preciznost čitanja od oko 95%, dok se preostalih 5% izvršava verifikacijom. Procijenjeno vrijeme koje je potrebno operateru za obradu virmana je smanjeno za čak 90%.

Preduvjeti za uspješnu obradu dokumenata

 1. Struktura dokumenta (potrebno je da se ponavlja dokument uvijek iste ili slične strukture).
 2. Unaprijed poznata poslovna logika kojom se povisuje preciznost čitanja OCR-a.
 3. Kvaliteta skeniranog dokumenta.
 4. Procesna snaga servera na kojem se OCR izvršava.

Obrada faktura


Troškovne fakture

Fakture s kojih se unose samo osnovne informacije u sustav (stopa PDV-a , neto iznos, datum dospijeća, datum izdavanja, OIB i sično).
 

Fakture za robno-materijalno poslovanje

Unose se osnovne informacije (kao i kod troškovnih faktura), ali i sadržaj fakture kako bi se podaci koji se nalaze na fakturi unijeli u sustav radi daljnje prodaje ili kao inventar poduzeća.

Korištenjem predložka postiže se preciznost prepoznavanja od čak 99%!

Predložak je uputa za OCR koja sustavu daje uputu temeljem koordinata, ključnih riječi, jezika, fonta i niza drugih parametara, pomoću kojih se traženi podatak može točno i precizno pronaći u dokumentima.
 

Obrada kreditnih zahtjeva

Dokumenti iz unutarnjeg bankovnog sistema

Već potpisani dokumenti se moraju skenirat, a prilikom skeniranja određene informacije se moraju provjeriti (da li je potpisano ili ne) te se određene informacije moraju unijeti u sustav (ručno upisani formulari).

Dokumenti državnih evidencija

Informacije sa službenih dokumenata Republike Hrvatske poput dokumenti iz zemljišnih knjiga, eKatastar, domovnica, rodni list, prometna dozvola, vjenčani list, osobna iskaznica, putovnica,  orezna kartica, e-radna knjižica itd… Svi navedeni dokumenti su strukturirani dokumenti koji se mogu čitati sa visokom preciznošću putem OCR alata. Koristeći OCR softwear smanjuje se potrebno vrijeme za unos informacija, odnosno, sama obrada dokumenta .

PREDNOSTI OCR TEHNOLOGIJE


 1. Glavne prednosti OCR tehnologije su ušteda vremena i smanjenje broja pogrešaka.   

 2. Podaci se mogu pretraživati ​​pomoću optičkog prepoznavanja znakova. Skenirane datoteke koje su pretvorene u strojno čitljive datoteke mogu se pohraniti u bilo kojem formatu koji se može pretraživati ​​na internom poslužitelju organizacije ili učiniti dostupnim globalno na Internetu.
   

 3. Jednostavnost OCR tehnologije omogućava da se ovakav sustav može iznimno lako koristiit i s raznim drugim sustavima koji koriste umjetnu inteligenciju, poput M-Files - poslovnog informacijskog sustava. Kombiniranje ovih dvaju sustava pomaže tvrtkama u donošenju boljih marketinških i operativnih odluka koje štede novac i povećavaju produktivnost zaposlenika.
   

 4. Postojeće i nove informacije mogu se pretvoriti u potpuno pretraživu arhivu znanja. Također mogu koristiti alate za analizu podataka za automatsku obradu tekstualne baze podataka za dodatnu obradu znanja.
   

Želite saznati više?

Kontaktirajte nas za više informacija! Naš prodajni predstavnik će vam se javiti u najkraćem mogućem roku!